Kenyérhez, pizzához, kenyérlángoshoz.
A kamut ősi, tápláló gabona, mely Egyiptomból származik. A gabonafélék fáraójának is nevezik. Azon kevés gabonafajták egyike, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.
Kiváló beltartalmi értékű ősi búzafaj. Az összes ma ismert gabonafélénél több energiát, esszenciális aminosavat, ásványi anyagot, egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Szerkezete leginkább egy jó minőségű durumbúzáéhoz hasonlít. Fehérjetartalma 15%, a közönséges búzánál 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz. Szénhidrát tartalma alacsony, ennek jelentős hányada keményítő. Héjában és magjában rostok, pektin, lignin, cellulóz található. Jelentős az E-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, foszfor, magnézium, vas, cink és szelén tartalma. Már 200 g kamutból sütött pékáru fedezi az ember napi nyomelem szükségletét.
Íze kicsit édes, mogyoróra és vajra hasonlít.
Felhasználása
A kamut különleges ízével és értékes beltartalmi anyagaival fontos gabonaféle. Sokféleképpen felhasználható, például Kenyérhez, pizzához, kenyérlángoshoz.
Sokan még tönkölybúzánál is jobbnak tartják, mert nem csak az íze különleges, de sütési tulajdonsága is kiválóak, melyet magas sikér tartalmának köszönhet. A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér sokáig friss marad, ízletes, könnyű, belsejének színe világos.